Venocaps - NL
Diastop NL

Moeten schimmelnagels aan de voet steeds behandeld worden?

28 april 2015

De nagel komt soms los en er zit vaak wat brokkelig materiaal onder. De wetenschappelijke naam is onychomycose. Deze aandoening komt vaak voor: men schat dat 5% van de bevolking één of meer schimmelnagels heeft. Een schimmelnagel wordt veroorzaakt door schimmels die in en onder de nagel groeien.

Deze schimmels gaan een onbeschadigde huid of nagel niet kunnen infecteren. Als de huid echter lichtjes beschadigd wordt, zoals bij het lopen, kan deze geïnfecteerd geraken (huidschimmel,atletenvoet). Dat kan ook gebeuren met de teennagel, vooral bij ouderen. Bij kinderen ziet men het heel zelden. Een mogelijke oorzaak is dat de nagels op oudere leeftijd trager groeien en al wat vervormd geraken, waardoor de schimmels zich makkelijker kunnen nestelen onder de teennagel.

Hoe wordt dit best behandeld?

Je moet vooral niet ongerust zijn als je een schimmelnagel hebt. Als het je niet stoort, hoef je hem zelfs niet te behandelen. Spontaan herstel komt zelden voor. Zelfs met behandeling slaagt men er soms niet in om een schimmelnagel definitief uit te roeien. Vaak is er ook herval.

Als de schimmelnagel hindert, of als het uitzicht je stoort, kan een lokale behandeling geprobeerd worden, op voorwaarde dat minder dan 50% van de nagel is aangetast. Als de aangedane nagel los zit, kan je het zieke stuk afknippen en de nagelrand verder behandelen. Dit doe je met een schimmeldodende producten onder de vorm van nagellak. Je brengt deze op en onder de nagel aan. Deze behandeling moet je langdurig (3 tot 6 maand) volhouden. De gezonde nagel kan dan uitgroeien.

Als de lokale behandeling faalt, of als meer dan 50% van de nagel is aangetast (en de nagel hinderlijk is), kan je aan de arts medicijnen vragen. Deze medicijnen moeten minstens 3 maanden worden ingenomen.

Neem deze geneesmiddelen niet als je zwanger bent, zwanger wil worden of borstvoeding geeft. Daarenboven moet je oppassen als je andere geneesmiddelen neemt zoals antidepressiva, bloedverdunners, bepaalde antibiotica, cholesterolverlagers. De afbraak van deze middelen kan immers verstoord worden door gelijktijdige inname, waardoor de werking versterkt wordt.

Ook al moet je de schimmelnagel niet altijd behandelen, in bepaalde gevallen is het om medische redenen verstandig dit wel te doen, als er bijvoorbeeld (risico op) wondroos ontstaat of bij diabetes.

Je kan ook preventief optreden: draag slippers in ruimtes waar veel mensen op blote voeten lopen, zoals doucheruimtes en zwembaden, houd je voeten proper en droog, droog goed af tussen de tenen, ververs elke dag je sokken (bij voorkeur van katoen of wol) en draag goed geventileerde schoenen.

Conclusie

Schimmelnagels hoeven je niet ongerust te maken en vragen zeker niet altijd een behandeling. Als je het zelf nodig vindt, kan je een lokale behandeling proberen, die u zonder voorschrift in de apotheek kan verkrijgen.

Bij ernstige aantasting (> 50 % van de nagel of meerdere schimmelnagels of bij risicopatiënten) komt een behandeling met geneesmiddelen in aanmerking. U moet deze langdurig innemen en oppassen met andere geneesmiddelen die je gelijktijdig inneemt.

Bron : verschenen op 21/11/2014 | Cebam | geschreven door Patrick Vankrunkelsven